Ellen Timmer || Woonzorgbegeleider: “Ik heb bewust voor de ouderenzorg gekozen. Na de middelbare school heb ik de MDGO-opleiding gedaan als ziekenverzorgende en onder andere stage gelopen in een verpleeghuis in Nijkerk. Dit vond ik leuker qua zorg en verpleegtechnische handelingen, terwijl je ook veel tijd hebt voor de cliënt als persoon.

Na het behalen van mijn diploma ben ik gebleven. Ik ben dus al twintig jaar werkzaam in de ouderenzorg  en werkzaam op Sonnevanck in Harderwijk, afdeling Dahlia. Dit is een afdeling voor kortverblijf met een aantal bedden voor crisisopname. Cliënten gaan na verloop van tijd meestal weer terug naar huis. Het is een hele dynamische afdeling.

Het speciale aan de ouderenzorg is dat we zoveel kunnen leren van ouderen. Zij hebben een heel leven achter zich, levenservaring waaruit ik mag putten. Zij verrijken mijn eigen leven. Of je nu directeur van een bank bent geweest of altijd huisvrouw, ieder heeft zijn of haar eigen nalatenschap. De een is wie hij is omdat hij een bepaalde maatschappelijk functie heeft bekleed en de ander omdat hij altijd veel liefde en zorg heeft gegeven. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal te vertellen. Liefde en zorgzaamheid moet in je zitten en tegelijkertijd zou het iedereen passen, omdat je zoveel verschillende richtingen hebt in de ouderenzorg. Iedereen heeft gaven en talenten die je hier kan inzetten.”

Wat betekent zorgheldendom voor jou?

“Wij zijn allemaal helden. Wat ik zie is dat iedereen hier alles geeft om de ouderen een beetje gelukkiger te maken en een stapje harder te lopen als dat nodig is. We kunnen een beroep op elkaar doen.

Je kunt het ook omdraaien. Het is hard werken, maar dat doe je uit liefde en betrokkenheid. Het gaat niet om stenen bouwen ofzo, maar je doet het voor mensen. Die glimlach, dat kneepje in je arm waaruit blijkt hoe blij ze met je zijn. Dat geeft energie! Voor mij is het belangrijkste: iedereen heeft een andere benadering nodig. Als je de benadering vindt die zorgt dat ook bij deze persoon een sprankje hoop ontstaat of toch een glimlach op het gezicht verschijnt. Dat maakt mijn dag goed en mijn werk heel dankbaar.

Als er iemand komt – in een delier of met een gebroken heup, helemaal in de war –  dan geeft het een fijn gevoel als diegene weer opknapt. Dit oogst ook waardering. Professionaliteit is hier echt heel groot. Iedereen zou het moeten proberen! De ouderenzorg zit weer in de lift. Er wordt veel geld in de ouderenzorg gestoken. Er is weer mogelijkheid om te werken aan kwaliteit van zorg. Wat heb je nodig om een ander bij te staan? Deze eigenschap bezit bijna iedereen.”