Ze werkt als Verzorgende IG (VIGG-er) in de thuiszorg, bij team Elim in Putten. Komende zomer wil Gerwine weer enthousiaste vakantiekrachten helpen.

Wat vind jij leuk aan vakantiekrachten in jouw team?
“Het leukste is als vakantiekrachten open staan om nieuwe dingen te leren.  Dat ze de uitdaging aan durven gaan. Ook vakantiekrachten gaan zelfstandig op pad. Zij moeten zelf beslissingen nemen, maar dat is spannend. Daarom zijn onze collega’s altijd bereikbaar. Ook naast de route pikken zij veel op. Van Ell Pronk bijvoorbeeld, zij is verpleegkundige in ons team, zij kan iemand vertellen over wondzorg of verpleegtechnische handelingen. Ook ik mag graag toekomstige verzorgenden of verpleegkundigen iets wijzer maken. Vakantiekrachten brengen ook een hoop gezelligheid. Meestal ga je alleen op pad, maar voor of na je route ontmoet je elkaar op kantoor. Dan drink je koffie en wissel je ervaringen uit. Nieuwe collega’s zorgen voor een andere sfeer. Dat is gezellig.”

Is er ook iets niet leuk aan vakantiekrachten in jouw team?
“Het is superfijn dat ze er zijn, daar wil ik de nadruk wel op leggen. Toch lijkt het mij voor hen lastig om maar heel even hier te zijn. Alleen de vakantie door te brengen. Het kost toch tijd om collega’s en cliënten te leren kennen. Dat is een nadeel. We kunnen niet verwachten dat iemand meteen alles weet. Ze krijgen daarom zo veel mogelijk dezelfde cliënten en dezelfde collega’s, zodat ze vrij snel ingewerkt werkt zijn. En we passen de route natuurlijk aan op iemands kennis en kunde. Er zijn regels voor wat een vakantiekracht mag doen, dus zij krijgen alleen cliënten waar ze voor bevoegd zijn. Als iemand nog niet zo ver is, dan krijgt hij of zij geen complexe zorg. In het diepte gooien we niemand. Er wordt gekeken naar de fase van de opleiding. Iemand die de verpleegkundige opleiding doet wordt dan ingezet als helpende bijvoorbeeld.”

Waarom zou iemand in jouw thuiszorgteam willen werken?
“Wij hebben een superleuk team! Hele liefdevolle collega’s, van jong tot oud. En we hebben cliënten vanaf 56 jaar, maar de oudste cliënt is al 99! Achter elke deur die open gaat is de situatie anders. Je zorgt voor mensen die hun hele leven hard werkten. Het is toch mooi om hen de zorg te geven die zij nog nodig hebben?
Het is fijn dat ik straks met een gerust hart op vakantie kan. Het liefst naar een warm land. Dat ik me niet schuldig hoef te voelen, omdat ons team te weinig mankracht heeft. Ik hoop dat enthousiaste vakantiekrachten zich melden. Leuke collega’s voor de vakantie, die zich kunnen inleven en een luisterend oor willen zijn. Zodat de cliënten zich ook prettig voelen tijdens mijn vakantie.”

Op de foto staat Gerwine Knoppersen met mevrouw van de Brink.

Wijs jij iemand op de vacature voor vakantiewerk in de thuiszorg? >>