Ik dacht dat het interview met de heer en mevrouw Schreuder na de koffie zou beginnen, maar nee. “Zullen we maar direct beginnen?”, zegt Peetje Schreuder terwijl ze mijn hand schudt. En haar vraag is begrijpelijk, want ze wil aan de slag. Er is namelijk een grote schoonmaak in woning Krachtighuizen in Elim.

“De intekenlijst was zo vol”, vertelt Peetje over de schoonmaakactie die op verzoek van het team plaatsvindt. “Maar ze verplichten je nergens toe. Mijn moeder woont hier sinds november 2014. Hoe wij het hier ervaren? Als een warm bad! Wij helpen vaak mee, maar dat geldt ook voor de familie van de overige bewoners.” “Plannen jullie een vergadering om dat onderling af te stemmen?”, vraag ik hen. Dat blijkt niet nodig. Het onderling contact in de huiskamer leidt tot diverse initiatieven, bijvoorbeeld de moestuinbakken op het balkon die zijn gemaakt en ingezaaid door familie. “Onlangs hebben we zelfgekweekte boontjes voor de bewoners gekookt”, zegt Henk. “Met een gehaktbal erbij en ijs toe!” Op het balkon staan ook een prachtige – eveneens door familie – gebouwde tuinkast en een waterdichte bak voor de tuinkussens.

“Wij helpen niet alleen, omdat mijn moeder hier woont, het is ook een manier om betrokken te blijven”. Het team heeft hier in het begin zelf de basis voor gelegd. Hoe? Peetje en Henk weten het wel: “We kwamen hier in het begin als ‘de familie’ binnen, maar nu horen we er gewoon bij. We kunnen ons verhaal kwijt en vice versa. Ook wij moeten ons hier thuis voelen en dat begint met een warm welkom. Iemand die je hartelijk aanspreekt en zegt: “De koffie staat klaar en als er vragen zijn, kom gerust, blijf er niet mee zitten.” Ten slotte kijk ik Peetje aan en vraag: “U wilt zeker graag aan de slag?” Even later staat ze op een keukentrapje met een poetsdoek in haar hand. Maar niet voordat Henk nog even de bietjes laat zien in de moestuinbak. Daarna loop ik van kamer naar kamer en tref overal dezelfde hardwerkende mensen. Het toont de kracht van samenwerking. Zit het ‘m soms in de naam? Krachtighuizen, een Team van de Toekomst*.

*Een Team van de Toekomst is een team bestaande uit clienten, naasten, collega’s en vrijwilligers. Binnen dit team is verbetering van samenwerking essentieel om met elkaar waarde te blijven toevoegen aan het leven van cliënten

Door: Mary Welter, uit Zorgfocus 3 2016

Informatie en contact:
Is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg ook iets voor u? Kijk dan op de pagina over