Je moet het maar doen. En durven. Je hebt een mogelijke oplossing voor het probleem van een cliënt, maar die oplossing kost een paar duizend euro. Of het plan werkt is onbekend. Geld is er niet. Wel een idee dat het proberen waard is. Het is een gevoel. Een aanname. Met een lege portemonnee en een vermoeden moet je samen op zoek naar financiers. Dat is lef hebben! Het team van Ariane in De Schauw deed het.

In Ariane woont een vrouw die erg onrustig is. Vooral ’s nachts. Steeds weer stapte ze uit bed, op zoek naar anderen. Door een verslechterde loopfunctie moet er altijd iemand bij haar zijn, zodat zij niet valt. En ’s nachts kan dat niet. Dat was gevaarlijk. Daar moest een oplossing voor komen.

Al veel geprobeerd
Het team van Ariane had al veel geprobeerd om die nachtelijke onrust te beperken: een valmat, verzwaarde dekens, snoezelmaterialen. Ook het bedhek is al eens omhoog gezet, maar daar klom ze gewoon overheen. Op een gegeven moment sliep deze bewoner zelfs in de huiskamer. Dat vond zij prettiger, maar dat was niet ergonomisch verantwoord. En later overnachtte een vrijwilliger bij de dame op de kamer. Niets hielp.

Na maanden van alles uitproberen kwam specialist ouderengeneeskunde Janneke de Wal met het idee van een bedtent. Een bedtent is een tentopbouw rond het bed die je kunt dichtritsen. Dit voorkomt uit bed vallen, of uit bed klimmen. Verzorgers hebben toegang via ritsen op verschillende plaatsen. De cliënt voelt zich meer geborgen, doordat er als het ware een kleinere kamer wordt gecreëerd. Een bedtent kost echter een paar duizend euro.

Geen budget
Een mogelijke oplossing was gevonden en daarmee een nieuw probleem gecreëerd: er is geen geld voor. Een bedtent was niet begroot dus konden ze deze pas volgend jaar kopen. Dat betekende dat de vrouw maanden moest wachten. Het team van Ariane bedacht weer een oplossing: ze namen eerst een bedtent op proef. Zo konden zij ontdekken of dit een oplossing was voor de onrust van de vrouw. Het werkte direct. Na 4 weken wist het team genoeg: dit heeft een grote kans van slagen. De veiligheid en het welzijn zouden significant verbeteren. Maar er bleef een probleem met het budget. Een paar duizend euro investeren voor één cliënt, dat is natuurlijk een fors bedrag.

Helpende hand
Het team gaf het niet op. Dit was dé oplossing voor deze vrouw. Meerdere partijen, bedrijven, familieleden en fondsen werden benaderd, maar niemand wilde zo’n groot bedrag doneren voor één cliënt. Tot de nieuwe geestelijk verzorger, Johan van der Veen, aanschoof bij het MDO: “Hebben jullie de hervormde kerk in Putten al benaderd? Zij is lid van die kerk.” Een beslissende tip bleek later. De kerk doneerde niet het hele bedrag, maar hielp team Ariane wel een eind op weg.

Wat volgde was nog éénmaal lobbyen bij het management en de leverancier. Nu een groot gedeelte van de kosten werd gedekt, bleek het resterende bedrag haalbaar. Het management van de Zorggroep zegde een bedrag toe en ook de leverancier gaf een fikse korting. Zij zagen hoe volhardend team Ariane was: die bedtent móest er komen!

Inmiddels slaapt de vrouw in kwestie al weken rustiger. Ze was altijd op zoek naar geborgenheid; terwijl ze niet kon aangeven waarom en wat ze zocht. Dus werd ze boos. Nu heeft ze rust gevonden. De bedtent heeft haar een dagen nachtritme gegeven. Ze slaapt beter. Is veel minder onrustig, is vrolijker, lacht meer. Team Ariane verdient alle lof!