Het hart van Marie-Louise Noltee (51), verzorgende in de thuiszorg, gaat net iets harder kloppen van iemand achter de voordeur met een dementieel ziektebeeld. Dit jaar startte zij de GVP-opleiding, zij specialiseert zich in de zorg van cliënten binnen de thuiszorg met dementie. Haar belangrijkste les? De huishoudelijk medewerker is onmisbaar! Ze legt uit waarom.

Langer thuis, ook met dementie
“Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Ook mensen met dementie. Daarom is er behoefte aan extra expertise. We lopen tegen andere zaken aan in de thuissituatie dan in een woonzorgcentrum. Soms ben ik maar 15 minuten of 20 minuten bij iemand, bijvoorbeeld om steunkousen uit te trekken, dan moet ik mijn route weer vervolgen. Zoveel kan ik niet zien in die tijd. En in de tijd dat ik er ben, dan zit ik in iemands privé. Als iemand dan iets kwijt is, heb ik altijd toestemming nodig om te helpen zoeken. Het is hun la of hun kast. Ook kan ik niet zomaar in iemands koelkast kijken. Achterdocht komt regelmatig voor bij mensen met dementie, daar moet je heel voorzichtig mee omgaan. Daarom is de samenwerking met de huishoudelijk verzorger zo belangrijk. Zonder hun informatie mis ik iets.”

Signaleren van dementie
“Huishoudelijk verzorgers zijn langer bij cliënten dan thuiszorg-collega’s. Vaak twee tot drie uur. Over alles in huis gaat een doekje of stofzuiger. Zij vinden dus wel die sleutelbos die al weken kwijt was in de vriezer. Zij zien wél die beschimmelde maaltijd in de koelkast. Zij zien het als iemand constant koffiemelk blijft kopen, zodat de voorraad kast uitpuilt. Zij hebben de tijd om dat te zien, terwijl mijn aanwezigheid vluchtiger is. Ik heb geen compleet beeld zonder die informatie. De collega’s van de huishoudelijke verzorging zijn zo belangrijk! Hun werk gaat verder dan de stofzuiger en poetsdoek vasthouden. Afgelopen maand heb ik een themabijeenkomst georganiseerd met als titel: ‘GVP en HV: op weg naar een goede samenwerking.’ Meer dan 50 huishoudelijk medewerkers,  die werken bij cliënten in Harderwijk, heb ik geïnformeerd over mijn opleiding, over dementie en waarom onze samenwerking zo belangrijk is. De nadruk legde ik op wat al goed gaat. Veel collega’s signaleren al vroegtijdig als het minder gaat. Dat is eigen. Op gevoel. Toch waren zij blij dat ik hen tips gaf om dementie te signaleren:

  • Vergeetachtigheid
  • Problemen met dagelijkse handelingen
  • Vergissen in tijd of plaats
  • Taalproblemen
  • Kwijtraken van spullen
  • Slecht beoordelingsvermogen
  • Terugtrekken uit sociale activiteiten
  • Verandering in gedrag en karakter
  • Onrustig
  • Zichtproblemen

Samenwerken kan altijd beter
“Bij Zorggroep Noordwest-Veluwe werken 5 casemanagers dementie – dit zijn speciaal opgeleide verpleegkundige, en een veelvoud GVP-verzorgenden. Een aantal is al afgestudeerd, maar ik en een aantal collega’s verwachten snel onze diploma. Wat ik nog moet doen om mijn papiertje te halen? Een ontwikkelplan schrijven voor thuiszorg met dementie. Ik weet wel waar ik de nadruk op ga leggen: de verbinding met de huishoudelijk medewerker mag nóg beter! Zij zijn zo belangrijk. Van elke cliënt wil ik weten wie daar schoonmaakt, zodat zij weten hoe ze mij kunnen bereiken als ze vragen hebben. Maar vooral dat ik weet bij wie ik terecht kan voor vragen. De huishoudelijk verzorgende heeft misschien wel de belangrijkste signalerende rol van de hele thuiszorg.”

Meer over thuiszorg