Als je vrijwilligerswerk doet is dat bijzonder, helemaal als je vijftien bent en je dan ook nog eens op je 10e bent begonnen. We hebben het hier over Jermo van Beek uit Putten. Hij doet vrijwilligerswerk bij Korenbloem woning vijf, samen met zijn oma die er – en dat is ook het vermelden waard! – al zestien jaar werkt. Waarom hij het doet: “Ze zijn altijd blij om mij te zien en er even uit te kunnen. Ik zou er het liefst elke dag voor ze zijn.”

Jermo en Marietje
Samen met oma (Marietje van Sligthorst) begeleiden ze bewoners zondagochtend naar de kerk. Op maandagavond gaan ze met hen wandelen en koffiedrinken op De Brink, een gezellig pleintje in Sonnevanck. En in de vakantie bakt dit bijzondere duo er pannenkoeken. Mensen met dementie kunnen soms onvoorspelbaar reageren, maar dat heeft Jermo nooit als ‘eng’ ervaren. “Ik was het gewend.” Ook woonde een overgrootmoeder van hem bij Sonnevanck.

Hoogtepunten
“Momenten die er voor mij uitspringen?”, vraagt Jermo zichzelf hardop. “Als ik kom aanlopen, zegt een van de bewoonsters altijd steevast ‘Zo mijn jongen, ben je er weer!’. Zij herkent mij ondanks de dementie. En mevrouw Vocht natuurlijk, zij (zie foto) maakt overal een rijmpje van, vertelt Jermo lachend. Als ik haar vraag ‘Ben je moe?’, zegt zij: ‘Logisch, want ik ben geen pa!’. Mensen met dementie  zijn onbevangen, niet zo serieus.” Juist dat soort ervaringen maakt dat Jermo later voor hen de verpleegkunde in wil.

Over Korenbloem woning vijf
In woning vijf van De Korenbloem wonen ouderen met geheugenproblemen die tevens een psychiatrische aandoening hebben. Zo zijn er bewoners die last hebben van depressie, angststoornissen of agressie. De verzorgenden die er werken hebben de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie gevolgd. Uitgangspunt van de zorg is dat bewoners er zo plezierig mogelijk kunnen leven.

Door: Mary Welter, uit Zorgfocus 5 2016

Informatie en contact:
Is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg ook iets voor u? Kijk dan op de pagina over