“Macaroni vinden ze het lekkerst en traditionele gerechten, zoals stoofpeertjes. Vandaag staat een witlofschotel met kaas op het menu”, vertelt kookvrijwilliger Wim van Willegen terwijl hij de groente schoonmaakt en snijdt. “Ik heb voorheen in het middelbaar onderwijs gewerkt. Na mijn pensioen ontdekte ik bij Ittmannshof meer dingen die ik leuk vind en kan, het zorgen.”

Verhalen
Sinds 2014 werkt Wim bij Sering, een woning waar ouderen met dementie beschermd wonen. Ik kwam met Ittmannshof in aanraking toen mijn voormalige overbuurvrouw hierheen verhuisde.” Inmiddels heeft hij een zwak voor alle bewoners. De bijzondere verhalen waarmee hij thuis komt, deelt hij met zijn gezin. “Zij kennen de bewoners ook, al hebben zij hen nog nooit gezien. Hij ging eens wandelen met een  bewoner en vlakbij Ittmannshof zei ze: “De mensen die hier wonen hebben het goed voor elkaar!” Uiteraard speelde haar dementie haar parten, maar “ze heeft wel gelijk”, vindt Wim.

Koken en meer
“Ik kook altijd wat die dag op het menu staat. Het menu is samengesteld in samenwerking met een diëtist. Veel bewoners hebben slikproblemen, dus het eten moet niet korrelig zijn. Door het ziekteproces is vaak ook de smaakbeleving verandert en daarom kook ik wat kruidiger. Als verpleegkundige Heleen Vos langskomt, zegt zij: “Vergeet niet te zeggen dat je soms een halve zuster bent. Als het ’s ochtends spitsuur is, let hij soms even op de bewoners in de huiskamer.” “Wat presteren die meiden als het druk is!”, verzucht hij bewonderd over zijn collega’s in de zorg. Waar nodig springt hij even bij: daar een glaasje drinken schenken, hier een broodje smeren.

Leukigheid
Volgens bewoonster Hennie kan Wim lekker koken. Als hij vervolgens een grapje maakt, zegt zij: “Jij zorgt voor de leukigheid, jou moeten we erbij hebben!” Naast de lol zijn er soms ook verdrietige momenten: “Als mensen alles ‘kwijt’ zijn en dat door hebben. Troosten doe ik niet, wel afleiden.” Maar de vrolijke verhalen – teveel om op te noemen – overheersen.  “Het is dankbaar werk!”

Recept Witlofschotel

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en enkele winterwortels in gelijke stukken. Voeg de wortels bij de aardappels. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.
  2. Snijd de onderkant van het witlof, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren. Kook ze 3 minuten in een grote pan in water met zout. Giet af en laat uitlekken.
  3. Giet de aardappelen met wortels af en stamp met wat mosterd, boter en melk tot een grove puree. Voeg peper en zout toe. Verdeel de puree over een ovenschaal. Voeg daarna de gekookte witlof toe in laagjes. Meng alles nog even door elkaar.
  4. Leg plakjes ham op de puree en strooi er daarna geraspte kaas voor gratin over. Even in de oven met bovenwarmte tot er een mooi korstje op de puree komt.
  5. Smakelijk eten namens Wim van Willegen!

Uit: Zorgfocus

Vacatures
Wil jij ook iets toevoegen aan het leven van ouderen?
Meer informatie over vrijwilligerswerk in Harderwijk, Ermelo, Nunspeet en Putten >>