Ze werkt al vanaf september 1992 bij de Zorggroep. Eerst 19 jaar als oproepkracht in Sonnevanck op verschillende afdelingen, zowel somatiek als psychogeriatrisch. Vervolgens 4 jaar als vrijwilligerscoördinator in Nunspeet. Daar kriebelde het toch weer als verzorgende. Sinds vorig jaar mei werkt ze daarom als verzorgende in de thuiszorg in Ermelo. En ze wil niet meer terug. Ingrid Lievense ziet bij mensen thuis volop uitdaging.

Waarom wilde je in de thuiszorg werken?
“In een woonzorgcentrum heb je een vaste afdeling, met vaste cliënten. In de thuiszorg steeds wisselende cliënten. Soms zie je iemand maar een korte periode tot de cliënt alles zelf weer kan. En je komt bij verschillende cliënten, van jong tot oud. Die help je zodat zij in de eigen woonomgeving kunnen blijven wonen. Dat is de uitdaging. Doordat je alleen op route bent, moet je het beste uit jezelf halen. Bij elke cliënt weer laten zien wat je in je mars hebt. Ook acute situaties moet je zelf oplossen. Een cliënt met diabetus die ’s avonds een hoge suikerspiegel heeft bijvoorbeeld. Wat doe je? Bijspuiten van insuline of niet? Of als een cliënt gevallen is en niet zelfstandig op kan staan. Dan gaat het alarm af en ga je daar direct met een collega heen. Ter plekke bekijk je hoe de situatie is. Dat maakt het werk spannend. Maar liever heb ik dat de cliënten het goed hebben hoor. Dat zij met een glimlach ‘bedankt zuster, tot de volgende keer’ zeggen. Dan ga ik met een goed gevoel weg. Gelukkig zeggen cliënten dat dikwijls ook. Niet allemaal, maar de meesten wel!”

Hoe is het werken in een thuiszorgteam?
“Het teamgevoel is belangrijk. In ons team heeft iedereen kwaliteiten die elkaar aanvullen. Als er iets is dat jou niet ligt, dan kan een collega dat oppakken. Dat voelt prettig. Het is ook een gezellig team. Iedereen staat voor elkaar klaar. Als er bijvoorbeeld een appje binnenkomt dat iemand ziek is dan wordt er gelijk gereageerd. Meestal is vervanging dan snel geregeld. Collega’s staan voor elkaar klaar. ’s Ochtends begin je de dag samen, dan neem je de agenda door en na de route kom je weer terug. Terwijl je mail afhandelt klets je nog plezierig. Soms over het werk, soms privé. En regelmatig doen we een gezellig uitje buiten het werk om. Laatst hebben we nog gebarbecued. Het is zo belangrijk dat je met je collega’s kunt opschieten. Je moet toch elke dag samen werken. Het doel is cliënten tevreden houden, dat kan alleen als je het samen doet.”

Waar zou een nieuwe collega aan moeten voldoen?
“Ik raad zorgmedewerkers aan om een keer mee te lopen. Een keer een ochtend- of avondroute. Dan ervaar je hoe je werken in de thuiszorg vindt. Soms hebben zorgmedewerkers al een beeld in hun hoofd, maar klopt dat wel? Loop gewoon eens mee. Kijk eens en stel veel vragen. Je moet wel zorgzaam en flexibel zijn. Je moet immers en goed in een team én goed alleen kunnen werken. Maar vooral hart hebben voor de zorg. Goede zorg leveren en vriendelijk zijn voor de cliënt, dat is het belangrijkst!”