Sinds september 2017 is Margreth Versteeg via Inclusief Intervens gedetacheerd bij Zorggroep Noordwest-Veluwe. Ze is werkzaam op de woongroep Staverden van de Amaniet in Ermelo. Het initiatief voor deze samenwerking kwam van Zorggroep-collega Monique Gort die merkte dat het lastig was om het tekort aan handen in te vullen: “Ik ben bekend met Inclusief Gresbo en was ervan overtuigd dat met de juiste begeleiding en duidelijke instructies dit mogelijk moest zijn voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Gelukkig werd dit idee goed opgepakt door personeelszaken en het contact met Inclusief Intervens werd gelegd. Arjan Donk, arbeidsconsulent en jobcoach, had net kennis gemaakt met Margreth, omdat zij graag wat anders wilde. Margreth: “Ik werkte al een tijdje bij Gresbo Post en wilde meer afwisseling in mijn werk. Toen Arjan met de vacature bij de Zorggroep kwam, wilde ik gelijk kennis maken.”

Bewoners met dementie

En dat heeft goed uitgepakt. Margreth verricht allerlei hand- en spandiensten op de afdeling. Zo maakt ze de kamers schoon, verschoont ze bedden, ruimt ze op en helpt ze de bewoners met eten. Monique: “De bewoners van Staverden hebben allemaal een vorm van dementie en dat betekent dat ze allen op andere manieren kunnen reageren. Sommige mensen worden heel boos, anderen zijn erg op zichzelf of juist heel ongeremd en het gebeurt helaas ook dat hele lieve bewoners komen te overlijden.” Margreth knikt: “Dat is laatst gebeurd en dat was best wel moeilijk. Maar ik kan er thuis gelukkig ook goed over praten.”

Uitbreiding vanuit Intervens

Margreth maakt grote stappen: ze is onlangs gestart met een thuisstudie Helpende niveau 2 en ze hoopt dat ze na het behalen van haar diploma verder kan met niveau 3. Ze is trots, want op school werd haar verteld dat ze de opleiding niet aan zou kunnen. En omdat het met Margreth zo goed gaat, zijn er ondertussen alweer twee andere dames vanuit Intervens bij de Zorggroep begonnen met een proefperiode op andere locaties. Zo wordt duidelijk dat sommige mensen veel meer kunnen dan soms gedacht wordt.

Een win-winsituatie dus. Monique: “We zijn echt heel erg blij dat het zo goed heeft uitgepakt. Margreth is geweldig. Je hoeft haar maar iets te vragen en ze doet het. Ik ben er trots op dat dit mogelijk is gemaakt en dat er zo’n prettige samenwerking is ontstaan tussen de Zorggroep en Inclusief Intervens.”