In de gezellige ruimte op de tweede verdieping van Randmeer is Joke Vink al druk in de weer. Haar dienst begint rond 8:45 uur, ruim voordat de deelnemers voor de dagbegeleiding komen. “Nog niet zo lang geleden zaten wij met de dagbegeleiding op Sonnevanck”, vertelt Joke. “Vanwege de nieuwbouw is deze verplaatst naar Randmeer en Weideheem.” Joke en haar collega’s werken afwisselend van elkaar met ondersteuning van een stagiaire of vrijwilliger. Vandaag is stagiaire Manouk Schippers aanwezig. Zij volgt op Landstede de opleiding maatschappelijke zorg.

Joke is nog druk bezig met het draaien van balletjes voor de soep als mevrouw Van de Linde samen met haar echtgenoot binnenkomt. Hij brengt en haalt haar iedere dag zelf. Joke stopt even met haar bezigheden en begroet hen hartelijk. “Mevrouw komt vier dagen in de week bij ons, zodat haar man ontlast wordt en even tijd voor zichzelf heeft”, geeft Joke aan. De andere bezoekers worden even later gebracht door Armand. Manouk vangt mevrouw Sinke op bij de ingang en brengt haar eerst naar de fysio. Ondertussen brengt Armand mevrouw Bruin en de heer Kersten naar de dagbegeleiding.

Koffiemoment
Als iedereen zit, schenkt Joke de koffie in en gaat zij rond met de koektrommel. Ook Armand drinkt gezellig een bakje mee. Als vaste chauffeur heeft hij een band met de bezoekers, dat blijkt. Meneer Kersten kijkt graag uit over het Wolderwijd. Naast hem zit mevrouw Bruin. Zij kennen elkaar nog van het samenwerken op Sonnevanck. Het is helder weer, het uitzicht over het Wolderwijd is prachtig!

Joke wordt morgen (21 maart) 60 jaar. Afgelopen weekend heeft zij dit met haar man en kinderen gevierd in haar geboortestad Haarlem. Er wordt uitgebreid over gesproken, vooral mevrouw Van de Linde is zeer geïnteresseerd. Het onderwerp gaat ineens over naar voorjaarsbloemen. Manouk leest voor uit de krant. De weersvoorspelling is goed. Joke oppert het idee om ’s middags even te gaan wandelen. Daar is ook mevrouw Sinke. Zij wordt gebracht door de fysiotherapeut. Joke schenkt haar nog even een kopje koffie in.

Creativiteit
De koffiekopjes maken plaats voor verf, kwasten, bloempotjes en servetten. Joke geeft aan dat zij vandaag kiest voor deze activiteit. “Een andere keer kan dit ook een geheugenspel of puzzel zijn. Wij kijken heel individueel wat iemand nodig heeft en proberen de mensen te prikkelen.” De heer Kersten is ondertussen nog druk in de weer met de afwas. Na de afwas schuift hij ook aan, maar hij heeft geen zin om te verven. “Wilt u misschien een mooi potje voor uw vrouw schilderen?”, probeert Joke hem even later te overtuigen. Hij kijkt haar aan en begint te schilderen. Manouk en mevrouw Bruin zijn druk in de weer met het beplakken van servetten op het bloempotje. “Volgende week ga ik er voorjaarsbloemetjes inzetten en krijgt u het mee naar huis,” zegt Joke terwijl zij mevrouw Sinke helpt met haar bloempotje.

Aan tafel!
Het is bijna tijd om te eten. Manouk dekt de tafel, terwijl Joke de soep afmaakt. Het ruikt heerlijk in de kamer en iedereen heeft wel zin in een kopje soep. “Na het eten hebben wij even een rustmoment en gaan wij meestal iets voor onszelf doen.” Voordat er gewandeld wordt, schenkt Joke voor de liefhebber nog een kopje koffie of thee in.

Naar buiten
Jassen aan, sjaals om en nog even naar het toilet. Het duurt even, maar uiteindelijk zit iedereen in de lift. Buiten schijnt de zon, maar het is nog wel koud. Iedereen geniet! Eenmaal terug van de wandeling schiet de dag al aardig op. Terwijl Joke iedereen uitzwaait zegt zij als afsluiting: “Ik vind het bijzonder dat ik voor deze groep mag zorgen, dat deze mensen aan mij worden toevertrouwd.”