Of je nu van hardrock houdt of van klassiek: muziek doet iets met je. In de Zorggroep werken dankzij de kwaliteitsgelden nu twee (neurologische) muziektherapeuten die het leven van bewoners een beetje mooier maken. Eva Bargerbos en Sylvana Bomas zetten deze wetenschappelijk bewezen effectieve therapievorm met passie in.

“We zijn met groot enthousiasme ontvangen in de Zorggroep”, vertelt Eva Bargerbos. “Iedereen heeft wel iets met muziek. Als muziektherapeut zijn we bezig op de afdelingen te overleggen en ontdekken wat muziektherapie voor de bewoners kan betekenen. Het blad is nog blanco. We kunnen het zelf gaan schetsen en inkleuren.”

Sylvana: “We komen niet gezellig langs om een zomaar deuntje op de piano te spelen, maar werken aan specifieke doelen en leggen die ook vast in het ECD. Dit kunnen doelen zijn op bijvoorbeeld emotioneel gebied, rond spraak en taal of op motorisch gebied.” Eva: “Als mensen bijvoorbeeld moeite hebben met praten, kan zingen helpen om hun spraakvermogen weer te trainen. Muziek kan ontspanning bieden bij mensen met een trauma. Mensen met Parkinson kun je met ritme helpen makkelijker te bewegen zonder erbij na te denken. Kijk maar naar jezelf: hoor je in stad een draaiorgel, dan kán je niet anders dan op het ritme meelopen.”

Sylvana: “Dementie raakt allerlei gebieden in de hersenen. Het deel waarmee je muziek registreert, is  een van de laatste gebieden die worden aangetast. Deze week was ik bij een mevrouw die nog maar een paar woordjes kan spreken, maar die hele liederen, van het begin tot het einde, meezingt.”

Eva: “Zo kun je herinneringen oproepen, motoriek stimuleren en emoties oproepen. Van muziek kun je heel blij worden en het kan je totaal ontroeren. Muziek raakt heel veel gebieden in je leven.”

“Misschien is het niet handig om dit te zeggen, maar je hebt niet overal een muziektherapeut voor nodig”, flapt Sylvana eruit. “Het kan ook klein. Je kunt een liedje met iemand zingen tijdens de verzorging. Of op je telefoon een muziekje luisteren met iemand op YouTube.  Zo moeilijk hoeft het niet te zijn. In de laatste Zorgfocus las ik hoe las in Zorgfocus schreef Marie-Louise Noltee hoe ze verzoeknummers op haar iPad afspeelt om de stomaverzorging van iemand wat meer ontspannen te laten verlopen. Een prachtig voorbeeld!”

Muziektherapeuten weten door hun praktijkervaring al lang dat muziek een therapeutisch effect heeft, maar hiervoor komt nu ook steeds meer wetenschappelijk bewijs. Prof. Dr. Erik Scherder is een van de ambassadeurs die het onderwerp op de kaart zette.

Sylvana werkt als muziektherapeut in Ermelo, Nunspeet en op Crocus en Dahlia en Eva in de overige regio’s en afdelingen op Sonnevanck.

Meer weten over muziektherapie?

Een tijdje geleden was er een prachtige uitzending van Dokters van morgen op NPO, over muziektherapie bij te vroeg geboren baby’s en ouderen met dementie. Bekijk deze aflevering via https://www.npostart.nl/dokters-van-morgen/22-10-2019/AT_2121129

Nieuwsgierig wat muziek in je brein doet? Bekijk het youtube-filmpje hiernaast met Prof. Dr. Erik Scherder.