Henry Vinke verruilde de snelle reclamewereld voor vrijwilligerswerk bij de dagbehandeling in Sonnevanck. Sinds 2013 werkt hij daar gedurende drie dagen per week. Hij doet er van alles, wandelen met bewoners, helpen bij activiteiten en meer. Wat heeft hij daar gevonden wat hij in zijn andere baan niet vond? Ik vroeg het hem, maar zag het eigenlijk al bij binnenkomst; hij heeft zijn draai gevonden. Letterlijk, maar ook figuurlijk, want ik tref hem terwijl hij de gehaktballen draait voor de soep die staat te pruttelen. Wat ruikt het heerlijk!

Mensenwerk
“Ik had medische klachten en de reclamewereld ging mij op een gegeven moment te snel. Ik gooide het roer om. Ik wilde altijd al met mensen werken en dacht: ‘Nu ga ik doen wat ik altijd al wil!’ Via via ben ik hier terecht gekomen en hier blijf ik.” Waarom? “Ach, er zijn zoveel leuke momenten en gesprekken.” Als ik doorvraag komen de verhalen: “Ik zing nogal graag en op een gegeven moment vond een dame dat het wel wat minder kon. ‘We kunnen wel samen bij de deur gaan staan’, heb ik haar toen grappend gezegd. De volgende keer dat ik haar zag, had ik een antiek centenbakje meegenomen, zo eentje die ze gebruiken bij een draaiorgel. Ze lag in een deuk en vroeg of ze het bakje mocht lenen om te laten zien in Randmeer, waar zij woont.”

Bijzondere raakvlakken
“Er is een cliënt die vaak op dezelfde Zeeuwse camping komt als ik. Hij heeft mij daar zelfs een keer op zijn driewieler een bezoekje gebracht.” Henry spreekt tot slot zijn waardering uit voor zijn collega’s en dat is wederzijds. “Mijn collega Joke Vink zei toen ze hoorde dat ik in de Zorgfocus* kwam: ‘Als ze je maar niet weghalen, voor geen enkele prijs hoor!’

Door: Mary Welter, uit Zorgfocus 2 2016

Informatie en contact:
Is vrijwilligerswerk in de ouderenzorg ook iets voor u? Kijk dan op de pagina over