Bij de Zorggroep zijn wij afgelopen tijd bezig geweest met het realiseren van oriëntatiebanen. Met deze banen is het mogelijk om gedurende een bepaalde periode mee te werken binnen de zorg om te kijken of de zorg bij iemand past. Zowel mannen als vrouwen, jong en oud, toonden interesse voor deze banen. Donderdag 1 november was de eerste kennismaking met de Zorggroep en ik mocht mee.

Een kennismaking met de Zorggroep

De dag begon op Sonnevanck waar we verzamelden en met de bus vertrokken om langs alle locaties te rijden. Na een bezichtiging op Ittmanshof in Nunspeet vertrokken we via Elim richting de Schauw in Putten om daar te genieten van een kop koffie. Vanuit hier reden we naar Ermelo waar Wietse, manager van de IJsvogel, ons meenam naar de locaties in Ermelo en hierover vertelde. Ook het nieuwe Oranjepark, waar dankzij de uitleg van Harda enthousiast op werd gereageerd, mocht niet worden overgeslagen. Nadat Wietse was uitgezwaaid, reed de bus door in de richting van Harderwijk om hier langs de laatste locaties te rijden en vervolgens weer bij Sonnevanck te eindigen.

Eye-opener

Als kers op de taart was er de mogelijkheid om in Sonnevanck een theatervoorstelling bij te wonen die betrekking heeft op het werken in de ouderenzorg. Wat mij betreft een mooie eye-opener om te zien hoe het is om te werken binnen zorg en waar de deelnemers van de oriëntatiebaan ook mee te maken kunnen krijgen.

De groep deelnemers is een groep met een uiteenlopend scala aan werkervaring. Van laboratoriummedewerker tot vrachtwagenchauffeur en van bloemist tot basisschooldocente. Mensen waarbij de ouderenzorg op hun pad is gekomen. Mensen die van betekenis willen zijn voor anderen en die graag willen zorgen.

Passie voor ouderen

Wat ik het meest bijzondere vond aan deze dag waren dan ook de gesprekken die onderling ontstonden. Deze mensen hebben passie voor ouderen en kiezen dit vakgebied met de meest bijzondere redenen. Zo benoemde een deelneemster die hiervoor altijd administratief werk heeft gedaan, dit te willen doen om echt deel uit te maken van een team in plaats van een solitaire baan. Een andere dame, hiervoor docente basisonderwijs, gaf haar fascinatie aan voor de omgekeerde ontwikkeling die ouderen doormaken ten opzichte van kinderen. Dit vond ik persoonlijk ook een mooie manier om naar het vak gebied te kijken. Om nog maar een voorbeeld te noemen, vertelde één van de heren dat hij al jaren vrijwilligerswerk deed met ouderen en er graag zijn werk van wilde maken. Bijzondere drijfveren van een bijzondere groep mensen die ervoor kiest totaal wat anders te gaan doen.

Bewuste keuze

Stuk voor stuk zijn de deelnemers van de oriëntatiebanen mensen die bewust kiezen voor de ouderenzorg omdat zij liefde kennen voor de doelgroep en het vak. De komende drie maanden maken zij deel uit van de Zorggroep om te werken in dat vakgebied wat hen zo aanspreekt met wellicht de mogelijkheid om ook de opleiding Verzorgende IG te volgen.

Wij wensen jullie veel succes en vooral ook plezier de komende maanden binnen de Zorggroep.

Karin van Beek

Medewerker HR