ActiZ overhandigde de publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ aan minister Hugo de Jonge en aan Helma Lodders, de voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onze welzijnsmedewerker Ilse van Beek vertelt in deze publicatie wat zij merkt van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.​

Merkbare verandering

Ilse: “Aan de extra financiële middelen die voor deze sector beschikbaar zijn gesteld, heb ik mijn baan te danken. Die is met dat geld gecreëerd en dat vind ik fantastisch.”

Verschil voor de bewoner

“Bewoners hebben behoefte aan warmte en gezelligheid en daarin worden ze nu ook gezien. Er is ruimte om de mens achter de bewoner te zien. Mensen worden er rustig van als ze voelen dat iemand tijd voor ze heeft, die weet wat je prettig vindt en wat je in je koffie wilt. Wordt iemand onrustig, dan heb ik even tijd voor die bewoner. We gaan zitten met een kop koffie of we gaan naar buiten.”

Kijken naar de toekomst

“Het liefst zou ik zien dat alles op de woningen zelf wordt ingezet, maar wel gedoseerd. Je kunt wel zeggen”we zetten de hele dag vier mensen op een woonkamer, maar dat is niet de oplossing. Je moet ook investeren in kennis over dementie en de woningen zo aanpassen dat ze aansluiten bij de wereld van mensen met dementie. Het is een langdurig traject om medewerkers weer te laten merken hoe fijn het kan zijn om in de zorg te werken.

Lees het hele verhaal van Ilse in de ‘Aan het werk in het verpleeghuis’.