Zij is 20 jaar en ziet het strand en de terrasjes met vriendinnen wel weer zitten komende zomer. Dat kan, want ze vertrouwt erop dat leuke vakantiekrachten weer komen ondersteunen. Brenda Halma werkt als woonzorgbegeleider in Sonnevanck, op de woning Myrthe. Zij is nu verantwoordelijk op de woning, maar nog geen jaar geleden deed zij zelf vakantiewerk bij de Zorggroep.

In het eerste jaar van haar opleiding op Landstede liep zij stage op De IJsvogel, het jaar daarop bij Rozemarijn op Sonnevanck. Via Henriëtte, haar stagebegeleider, werd zij tijdens haar stageperiode benaderd om vakantiewerk te doen. Haar collega’s waren zo tevreden dat zij na de vakantieperiode een klein contract voor 6 tot 9 uur per week kreeg. Als weekendkracht. Inmiddels is zij afgestudeerd en werkt zij 28 tot 32 uur per week. Wat wil zij andere vakantiekrachten meegeven?

Waarom ben jij vakantiewerk in de zorg gaan doen?
“Ik had toen een baantje in de supermarkt. Daar verdiende ik veel minder, dus dat was een dingetje en ik wist al dat ik in de zorg wilde werken. De stage op De IJsvogel vond ik bijvoorbeeld heel erg leuk. Hier zag ik toekomst in. Dat ik vakantiewerk in de zorg ben gaan doen, daar heb ik nooit spijt van gehad. Het is ontzettend fijn om met mensen te werken. Je voelt je ineens volwassen. Het is toch een stap van werken in de supermarkt naar de zorg dragen voor een ander.

Daarnaast hield ik door de wisselende diensten veel vrije tijd over. Als ik ’s ochtends werkte was ik ’s middags en ’s avonds vrij. Werkte ik ’s avonds, dan kon ik de hele dag naar het strand. Je hebt dus voldoende tijd voor leuke dingen met vriendinnen. Dat zijn prima werktijden in de vakantie.

Tenslotte deed ik tijdens vakantiewerk al veel ervaring op. Dat nam ik weer mee naar mijn stages. Ik leerde heel veel, want ik werkte best zelfstandig. Ineens moest ik beslissingen durven en kunnen nemen, maar als ik vragen had kon ik terugvallen op collega’s. Door vakantiewerk te doen kon ik mijzelf al laten zien en daarvanuit beginnen met een klein contract. Dat was een prettig gevolg.”

Wat deed jij tijdens jouw vakantiewerk?
“Ik werkte vooral ’s avonds. Dan is het rustiger dan overdag. Ik hoefde niet aan medicatie te denken, maar wel mensen helpen met koken, eten, wassen en naar bed brengen. Eigenlijk was ik vooral bezig met het welzijn van de bewoners. Soms was dat wel spannend. Dan waren er onvoorziene situaties, kleine crises. Een vrouw die agressief werd bijvoorbeeld en dan was ik toch maar een vakantiekracht. Die ervaring had ik nog niet. Lag het dan aan mij? Kon ik er iets aan doen? Dat was wel lastig. Maar ook weer een ervaring die ik meenam tijdens mijn studie.”

Wat is het verschil met nu werken?
“Nu ben ik de verantwoordelijke. Ik ben nu veel meer ervaren. Als ik terugdenk aan mijn vakantieperiodes, dan heb ik de benaderingswijze naar de mensen ontwikkeld en leer ik hen veel beter kennen. Je bouwt nu een band op. Als vakantiekracht vul je gaten op, terwijl ik nu verantwoordelijke ben. Ik voel me nu veel rustiger.”

Stel dat jij vakantiekrachten mag aannemen, wat voor type zoek je dan?
“Iemand die wil in ieder geval. Die er zin in heeft. Vrolijke mensen, met doorzettingsvermogen en met echte liefde voor de zorg. Het verdient beter dan de supermarkt, dat is fijn, maar je moet wel hart hebben voor oudere mensen.”

Op de foto Brenda Halma en mevrouw Janssen, één van de bewoners van Myrthe die het werk Brenda zo leuk maakt.

Ben jij op zoek naar vakantiewerk?
Wij zoeken naar vakantiekrachten in de zomervakantie voor de huishouding en verzorging:
Lees meer en solliciteer >>