Daan van der Wielen || Woonzorgbegeleider: Daan was tien jaar beroepsmilitair. Ook dat is een een heldenberoep. Hij is altijd een zorgzaam type geweest en volgde bij defensie een opleiding in de zorg.

“Na een leerzame stageperiode in de ouderenzorg was ik verkocht en ben ik gebleven. Ik leer veel want elke oudere is anders. Wat ik bijvoorbeeld heb geleerd, is hoe belangrijk rust is. Mensen met dementie hebben hier echt baat bij. Als ik rust bied, merk je dat de stemming goed beïnvloed wordt. Ik leer elke dag bij. Dit kun je niet uit boeken halen, maar alleen door het doen en opbouwen van ervaring. Iedere bewoner is anders en vraagt om een andere benadering. We hebben mensen van alle markten nodig. Iedereen kan hier zijn ei kwijt. Misschien niet bij iedereen, maar altijd wel bij iemand. De een heeft wat meer sturing nodig. Je moet daarom wendbaar zijn. Eenheidsworst gaat hier nooit werken. De zorg vraagt om grote diversiteit aan werkers en persoonlijkheden. Je moet goed kunnen schakelen. “

Wat betekent zorgheldendom voor jou?

“Iemand laat zijn vader of moeder achter bij ons wildvreemden en vertrouwt erop dat wij goed voor hen zorgen. Het gaat vooral om de passie die mensen ervaren in hoe wij werken. Een bewoner zei: eigenlijk ben je mijn bonusfamilie. Dat vind ik een groot compliment. Mensen hebben geen goed beeld van de ouderenzorg. Ik had dat ook niet, maar de afwisseling heeft mij verrast.  Je hebt te maken met diversiteit aan gedrag, verpleegtechnische handelingen, begeleiden van naasten die het er zwaar mee hebben dat hun ouder hun ouder niet meer is. Het vak omvat zoveel facetten.”

Ben jij ook een zorgheld? Doe de test >> www.deheldinjou.nl