Agaath Bisschop || Leerling VIG: “Acht jaar was ik storemanager bij een kledingzaak, maar ik zag in deze branche geen groeimogelijkheden die ik ambieerde. Bij Care Academy Veluwe (CAV) viel mijn  oog op een vacature voor de opleiding verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG). Dit zag ik als dé kans om mijn carrièreswitch vorm te geven.

In september 2018 ben ik begonnen bij een kleinschalige woonvorm voor bewoners met dementie. Je bent er van a tot z voor je bewoners, wat voor mij voelt als een soort klein gezin. Zij zijn vaak onrustig of angstig omdat ze het allemaal niet meer weten. Ik kan er aan bijdragen dat iemand zich weer even geborgen en veilig voelt. Dat is heel mooi om te doen.

Dementie is een hele nare ziekte. Je begint op een gegeven moment telkens weer bij nul, omdat mensen steeds meer vergeten. Mijn uitgangspunt is: hoe zou ik zelf in deze situatie benaderd willen worden? Of hoe zou ik willen dat mijn ouders benaderd worden? Naast het verdriet is er ook heel veel moois en leuks te beleven. Dingen die voor ons heel normaal zijn, zijn dat ineens niet meer als je dementie hebt. Het leven is compleet onzeker. Men weet niet meer wat de volgende stap is. Daarbij houvast bieden is bijzonder.

Ik kan in dit vak volledig mijzelf zijn en haal er heel veel voldoening uit. Denk aan het maken van een mooie dag met elkaar voor de mensen die zo afhankelijk zijn. Of waardigheid bieden aan mensen die dat soms niet meer voelen en hen het gevoel geven dat ze nog van nut zijn. Dit kan veel voor mensen betekenen. Hoe precies, verschilt van persoon tot persoon.”

Wat betekent zorgheldendom voor jou?

“Zorgheldendom is voor mij mensen die echt zorgen met hun hart. Mensen die echt kijken naar wat iemand nodig heeft, hoe je iemands waardigheid kunt helpen behouden. Zorgheldendom is iedereen als uniek persoon zien met wensen en behoeften en het vermogen hierop in te kunnen spelen. Mijn begeleidster is zo’n zorgheld en mijn grote voorbeeld.

In mijn omgeving zeggen ze dat ik een heel geschikt persoon ben voor de zorg.  Het ligt dichtbij mijn hart. Ik heb geduld, kan mensen goed op hun waarde schatten, ben invoelend en blijf net zo lang doorvragen tot ik zeker weet dat iemand tot zijn recht komt.

Iedere ochtend vraag ik weer wat iemand op zijn brood wil. Ook al weet ik dat hij hagelslag erg lekker vindt. Vandaag kan hij zin hebben in iets anders. Ik neem niets voor lief en blijf altijd nieuwsgierig. “

“Ik denk dat werken in de ouderenzorg soms wordt onderschat, maar het is zo’n mooi, veelomvattend vak. Ik denk ook dat velen het confronterend vinden om zo met de laatste fase van iemands leven te maken te hebben. Natuurlijk, het is soms best zwaar werk, maar dat moet je ook weer niet overdrijven. Als je gewoon goed voor jezelf zorgt, heb je ook de ruimte dat voor de ander te doen.”

Lees meer verhalen van zorghelden >> www.deheldinjou.nl