Alice Hendriksen is een jonge vrouw van 25 die weet wat zij wil. In 2012 solliciteerde zij als leerling-verzorgende IG en medewerker maatschappelijke zorg bij de Zorgroep. Ondertussen heeft ze haar diploma op zak en werkt ze vol enthousiasme op afdeling Iris van Sonnevanck. Elke dag zet ze zich daar in om het leven van de bewoners met dementie nét dat beetje extra glans te geven. “Al werkende en lerende krijgt mijn vak ik steeds meer diepgang waardoor ik cliënten en hun familie beter kan begeleiden.” En haar ambities gaan verder. In 2019 hoopt zij zichzelf ‘gediplomeerd verpleegkundige’ te kunnen noemen. Bij de Zorggroep krijgt ze daarvoor alle kans!

“In 2012 begon ik als leerling en in 2019 ben ik klaar, maar misschien wil ik daarna nog wel meer!”

“Het eerste jaar ging ik 5 dagen per week naar school en liep daarnaast 10 weken stage op Iris in Sonnevanck. Het 2de jaar en 3de  jaar werkte ik 4 dagen per week bij de Zorggroep en ging ik 1 dag naar school. In die jaren werkte ik ook op Iris, maar ook even in Elim en in Klimop. Ik kreeg alle ruimte om de rol van leerling in te nemen; mijn collega’s namen mij mee in het zorgproces. Je leert verantwoording te nemen, maar kunt wel terugvallen op je teamgenoten. Beslissingen neem je steeds in overleg met de gediplomeerde collega’s. In 2015 haalde ik mijn diploma. Eerst werkte ik nog 2 maanden in De Schauw, maar toen er een vacature kwam op Iris heb ik direct gesolliciteerd.”

“Hier kende ik de mensen en ik wist hoe sterk het team was. Je mag hier leren! Je begrijpt dat ik dat als net gediplomeerde belangrijk vind. En de zorg voor de mensen spreekt mij aan; ik ondersteun hen in wat zij zelf niet meer kunnen. Daar  ben ik voor! Eten en drinken geven, wassen, eigenlijk alle activiteiten in het dagelijks leven. En het is niet alleen de bewoner die je helpt, maar ook de familie. Vader of moeder heeft dementie, dus de kinderen ondersteun en begeleid je net zo hard in het proces. Ook zij willen inzicht krijgen in het ziektebeeld dementie. En ruimte krijgen om hun gevoelens hierover te uiten.”

“Ze hoeven mij niet te herkennen, als zij zich maar veilig bij mij voelen.”

“Oktober begin ik met de opleiding tot verpleegkundige. Dan leer ik om nog meer verantwoordelijkheid te nemen, zoals opnames doen en indicaties aanvragen. En veel observeren, signaleren en me verder bekwamen in verpleegkundige handelingen. Als verpleegkundige heb je ‘de kwaliteitsrol’ bij de Zorggroep. Ik zal meer regie nemen om de beste zorg te bieden. De opleiding duurt 2,5 jaar, dan hoop ik klaar te zijn. Telkens zal ik een half jaar op 4 verschillende afdelingen in de Zorggroep werken. Ik kan dus een schat aan ervaring opdoen!”

Alice over haar ‘reis’ tot nu toe: “In 2012 begon ik als leerling en in 2019 ben ik klaar. Maar misschien wil ik daarna nog wel meer! De GVP-opleiding bijvoorbeeld.  Ik merk dat ik steeds meer groei in mijn rol richting cliënten en familie. Echt náást ze kan staan in het proces. Zo kunnen we mooie en moeilijke momenten samen delen. Dat vind ik erg belangrijk. Je krijgt een innige band, ook al herkennen de bewoners je soms niet. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar ik merk dat er iets waardoor zij zich prettig voelen bij mij. Ze hoeven mij niet te herkennen, als zij zich maar veilig bij mij voelen.”