Dit is waar mijn hart ligt

Vanaf dag één wist ze het: hier zit ik op mijn plek! Wat maakt Maria Brands zo enthousiast over haar werk als welzijnswerker? Ze legt het uit aan de hand van een paar mooie momenten in De Amaniet.

20 jaar werkte ze met plezier in de gehandicaptenzorg. Maar het roer moest om, ze trok het lichamelijk niet meer. Daarom maakte ze drie-en-een-half jaar geleden de overstap naar welzijnswerk in De Amaniet. Het voelde direct goed. Maria: “Dit is wat ik graag doe: eraan bijdragen dat mensen zich goed voelen. Ook al zijn ze verdrietig of ziek, je kunt iets doen wat het verschil maakt voor die dag.”

Al snel werd haar gevoel bevestigd. “Ik werd gekoppeld aan een echtpaar op de afdeling voor verzorgd wonen. Hij ging zo achteruit dat hij moest verhuizen naar een afdeling voor beschermd wonen. Gelukkig wel binnen De Amaniet. Toen ik vroeg wat ze het meest misten door het gescheiden wonen, was het antwoord ‘samen eten’. Vervolgens heb ik ze eens per 2 weken opgehaald voor ‘een diner voor twee’. Zelfstandig eten kon hij niet meer, daar begeleidde ik hem bij, maar verder ging het alleen om hun samenzijn.” Maria stopt even en vervolgt dan ontroerd: “Ik krijg er nog kippenvel van, echt zo mooi. De liefde tussen die twee was zo zichtbaar, hoe ze elkaars hand pakten, de blikken over en weer… Toen wist ik 100% zeker: dit is waar mijn hart ligt.”

Een ander mooi moment? Maria kan er vele vertellen… “Vanaf dag één kom ik bij een mevrouw, ze is nu 84. Ik heb echt een klik met haar. En ik bewondering haar. Ze heeft veel meegemaakt en veel verdriet gekend. Toch lukt het haar telkens weer de draad van het leven op te pakken. Dat vind ik zo knap.

Als het even kan zitten we op de duofiets. Over de hei, naar de schaapskooi, daar nemen een bakje koffie en cake. Vorig jaar werd ze ziek en toen verloor ze een beetje de moed. Ik vroeg of er iets was waarvoor ze nog wilde gaan? ‘Ja,’ zei ze, ‘ik wil nog eens naar de schaapskooi fietsen voor koffie en cake.’ Ik zei: ‘Daar zal ik u iedere week aan herinneren.’ Langzamerhand herstelde ze en in mei was het zover. Na driekwart jaar zijn we weer over de hei gefietst. Ik heb een foto van haar gemaakt met koffie en cake in de hand. Het was echt een overwinning, fantastisch!”

“Dat is wat dit werk doet,” concludeert Maria, “het is beslist niet alleen geven, ik krijg er juist energie van. Ik zeg wel eens: het is alsof er een stekkertje rechtstreeks in mijn hart wordt gestoken waardoor ik weer word opgeladen. Ik hou echt van dit werk!”

#mooiemomentenDeAmaniet