Kort voor z’n 60ste maakte hij de overstap

Freek Aalbers maakte kort voordat hij 60 werd de overstap naar werken in de zorg.

‘Wil je helpen een nieuwe afdeling opzetten op Korenbloem 3 op het Sonnevanckterrein voor mensen met dementie?’ Over die vraag hoefde Freek Aalbers niet al te lang na te denken! In de 3 jaar dat Freek ondertussen bij de Zorggroep werkt, heeft hij overtuigend ontdekt: mijn hart ligt bij de zorg voor mensen die leven met dementie! Freek: “In de paar weken dat Korenbloem 3 nu open is hebben we alweer laten zien: als er een tevreden rust onder de bewoners is, dan hebben wij samen een topprestatie geleverd!”

Nog één keer iets anders gaan doen

Dat hij de zorg ooit in zou gaan, was tot voor kort nog niet zo voor de hand liggend. Freek komt uit een ondernemersfamilie en heeft gedurende zijn carrière behoorlijk wat ‘ondernomen’. Pas op zijn 59ste levensjaar maakte hij de overstap naar Zorggroep Noordwest-Veluwe, na een veelzijdige carrière die begon met de opleiding tot meubelmaker. Kort voor zijn 50ste trok hij de stoute schoenen aan en startte als zelfstandig ondernemer een groothandel en winkel in hulpmiddelen voor senioren. Een gat in de markt in een tijd waarin het overheidsbeleid erop is gericht dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Na tien jaar ondernemerschap kriebelde het weer bij Freek en speelde hij met de gedachte om nog één keer iets totaal anders te gaan doen. Freek was net naar Harderwijk verhuisd en belde spontaan met de Zorggroep: ‘wat zijn bij jullie de mogelijkheden?’ Na een positieve kennismaking werden ze het erover eens: Freek zou in opleiding gaan tot verzorgende IG.

We richten ons op de ouderenzorg van de toekomst

Weken in de Zorggroep en één dag per week naar school: het beviel Freek wel. Maar na 3 maanden zei zijn coach: ‘Als ik jou was, zou ik overstappen naar de opleiding tot verpleegkundige’. Zo gezegd, zo gedaan en deze maand sleept de ondertussen 63-jarige Freek zijn verpleegkundigendiploma in de wacht. Tijdens zijn opleiding maakte Freek kennis met diverse afdelingen in de Zorggroep en nu is hij neergestreken bij de nieuw opgezette afdeling Korenbloem 3. “Het is ontzettend leuk om met dit nieuwe team de afdeling vorm te kunnen geven. Ik heb de sollicitatiegesprekken met de collega’s mogen voeren en iedereen toen al op het hart gedrukt: op Korenbloem 3 doen we het sámen en we hechten veel belang aan ontwikkeling, persoonlijke groei en blijven leren. Ook richten we ons op de ouderenzorg van de toekomst waarin de eigen regie van bewoners met dementie voorop staat, in samenwerking met het sociale netwerk van de bewoner. Ja, ook bij mensen die leven met dementie kun je eraan bijdragen dat zij zoveel mogelijk regie over hun leven houden; dat hebben ze heel zelfs hard nodig om zich ‘senang’ te voelen. Het is de kunst om telkens te zien en aan te voelen wat er nodig is en daarop je gedrag aan te passen. Juist die dynamiek en flexibiliteit maakt het werken met mensen met dementie zo geweldig!”