Schilderen met bewoners

Dick is vrijwilliger bij de schildersgroep Picasso op Sonnevanck en dat doet hij wekelijks op dinsdagochtend.

Als ik Dick vraag hoelang hij al vrijwilliger is, zegt hij: “Ik doe al heel lang vrijwilligerswerk.” Het begon bij de voetbalclub toen zijn zoon jong was, als begeleider vanaf zijn 6e jaar; nu is zijn zoon 40 en heeft hij zelf een dochter van 6. “Vrijwilligerswerk hoort bij mij. Ik was vrijwilliger bij TTV Harderwijk (de tafeltennisvereniging) en was begeleider van een groep voetballers met een beperking; het G-team bij VVOG (Voetbalvereniging Ons Genoegen). Toen ik merkte hoe fantastisch het is om te schilderen wilde ik anderen die beleving ook geven. Vandaar dat ik als vrijwilliger begon bij de schildersgroep op Sonnevanck, onder de bezielende begeleiding van Tjitske, en samen met ‘collega vrijwilliger’ Gerrie.”

Wat vindt Dick leuk aan het vrijwilligerswerk?  “Vrijwilliger zijn kost inzet, maar levert veel meer op. Het is verbazend hoe belangrijk zo’n activiteit wordt voor de bewoners. En als je ziet wat mensen bereiken, welke kunstwerken zij maken, dan is iedere dinsdagochtend een feest. Ik baal ervan als ik een dag niet kan. Ik zie het namelijk als een uitdaging om mensen een topochtend aan te kunnen bieden. En als dit lukt, dan ben ik tevreden. Ik merk namelijk dat de leden echt uitkijken naar een volgende week, dat is toch fantastisch?

Ik hoor vaak dat mensen er vanuit gaan dat het je iets kost. Dat is zo, maar het levert ook zoveel op…en daar zijn veel mensen zich niet van bewust. De leden van Picasso hebben een topochtend, maar ik ook. Wij hebben als team een eigen app, delen de ervaring met elkaar om elkaar deelgenoot te laten zijn van het resultaat van die ochtend.

Aan nieuwe vrijwilligers wil ik meegeven dat je vooral ook van het moment moet genieten. De samenstelling van de groep kan snel veranderen en sommige mensen verblijven maar tijdelijk op Sonnevanck, daar moet je wel rekening mee houden.”