Wat is mooie kerstmuziek?

Eva is een van de muziektherapeuten bij de Zorggroep. Nu de kerstdagen voor de deur staan speelt kerstmuziek een grote rol in haar werk.

“Afgelopen week was ik bij een bewoonster op bezoek, en ik vroeg haar wat voor muziek ze wilde horen. Omdat de kerstdagen eraan komen, zei de bewoonster: ‘Mooie kerstmuziek. Maar dan wel wat onbekends. Die herdertjes hoor ik al de hele tijd!’ Daar moest ik even over nadenken. Mooie kerstmuziek… Wat is mooie kerstmuziek?

Na even denken, vroeg ik haar of ze het lied ‘In the bleak midwinter’ kent, een Engelstalig kerstnummer op muziek gezet door Gustav Holst. Dit is een lied dat ik eens met een koor gezongen heb, en sindsdien is het een van mijn favoriete kerstliederen. Ze kende het niet, dus ik liet het haar horen. ‘Prachtig! Zo mooi rustig. Hier zou ik wel meer van willen horen!’

Een paar dagen later op weg naar huis in de auto, bedacht ik me hoe we de afgelopen weken allemaal bestookt worden met kerst: versiering, lampjes, muziek, winkels vol eten om de heerlijkste gerechten mee te maken. Gevraagd en ongevraagd vliegt het je om de oren. Voor mensen die hier geen genoeg van kunnen krijgen, draait Radio538 of Sky Radio constant kerstmuziek in deze periode. Als je wilt, kun je de hele dag meezingen met alle bekende kersthits.

Er zijn ook mensen die helemaal niets hebben met nummers als ‘Last Christmas’ (Wham!), ‘Jingle Bells’ en ‘All I Want For Christmas Is You’ (oooohh baaabyyy!).  Iedereen heeft zijn eigen muzieksmaak en waar de een blij van wordt, vindt de ander het misschien niet om aan te horen.

Voor wat tegengeluid bij alle kersthits en misschien wel inspiratie, of juist om herinnerd te worden aan kerstliederen die je misschien was vergeten, staat er nu een playlist op het YouTube-kanaal van muziektherapie met (Engelstalige) Christmas Carols.

https://youtube.com/playlist?list=PLONlGEs1QTSJ5Dhx50kwOdHO4vyeRiptZ

Als je liever via Spotify luistert, zoek dan eens op ‘Traditional Christmas Carols’ of ‘Christmas Peaceful Piano’. Die laatste is ook heel geschikt om in de woonkamers op de afdelingen te draaien.”

Veel luisterplezier en gezegende kerstdagen allemaal!

#MooiemomentenZNWV