Leerhuis Boerhaavehof: een plek om te leren, te zorgen en jezelf te ontdekken

Vijf jaar geleden startte het leerhuis in Boerhaavehof een vernieuwend opleidingsconcept waarin werken en leren hand in hand gaan via een ‘praktijkgestuurde leerroute’.

Inmiddels is leerhuis Boerhaavehof uitgegroeid tot een stevige, levendige leeromgeving waar studenten, collega’s, coaches én bewoners samen zorgen voor groei, ontwikkeling en een fijne sfeer. We spraken twee leerlingen: Fleur van Hoof en Gerie van den Hoorn, en twee coaches van Landstede: Hennie de Vries en Marchel Buijs. Hun verhalen laten zien wat het leerhuis Boerhaavehof zo bijzonder maakt.

Leren in de praktijk, met en van elkaar

Fleur (24) volgt de opleiding tot verzorgende IG (VIG), en Gerie (40) startte met de VIG-opleiding maar stroomde al snel door naar de opleiding tot verpleegkundige. Beiden kozen bewust voor het leerhuis als opleidingsconcept. Fleur: “Wat je op de lesdag leert, zie je een dag later terug in de praktijk. Dan denk ik: ‘O, dát bedoelden ze dus op school!’ Die directe koppeling maakt het echt leuk en leerzaam.” “Voor mij was het een grote stap,” vult Gerie aan. “Ik was sinds mijn zeventiende niet meer naar school geweest, maar deze combinatie van leren en werken werkt voor mij perfect. Je past het geleerde meteen toe.”

Iedereen leert op zijn eigen manier, maar we doen het samen

Wat het leerhuis uniek maakt, is dat alle leerlingen – ongeacht hun opleiding of opleidingsfase – in dezelfde klas zitten. Een mooie keuze, vindt Gerie: “Die mix van leeftijden en ervaring maakt het extra interessant. Je leert niet alleen van de docent, maar ook van elkaar.”

Elke tien weken start een nieuw blok, waarbij leerlingen samen het rooster bepalen: welke vakken willen we behandelen? Wat speelt er op de afdeling? Zo sluiten de lessen altijd aan bij de praktijk. Als de leerbehoeften uiteenlopen, wordt de groep opgesplitst – maatwerk dus. “Je plant ook zelf wanneer je examen doet,” vertelt Fleur. “Iedereen volgt zijn eigen route.” “En als je wat langer nodig hebt, kan dat ook,” vult Gerie aan. “De opleiding duurt zo’n drie jaar, maar er is ruimte om het sneller of rustiger aan te doen.”

Sterke begeleiding en open sfeer

Studenten worden intensief begeleid. Elke leerling krijgt een vaste coach vanuit Landstede en een werkbegeleider op de afdeling. Daarnaast houden Wendy Hagen en Elly Draijer, beide praktijkleercoaches binnen de Zorggroep, overzicht over het leerproces en zijn ze een belangrijk aanspreekpunt.  “We worden echt gezien”, vindt Gerie, “er is altijd iemand bij wie je terechtkunt.” “Wat ik ook fijn vind,” zegt Fleur, “is dat we veel samenwerken met andere disciplines. Je kunt altijd even overleggen met de fysio, logo of ergo. Iedereen is eraan gewend dat wij leerlingen veel vragen hebben.”

Een leerhuis dat leeft

De sfeer op Boerhaavehof is warm en levendig. Landstede coaches Hennie en Marchel komen er vaak, en dat merk je aan alles. “Wij zijn hier kind aan huis,” zegt Marchel. “Iedereen kent ons, ook de bewoners.” Hennie vult aan: “Het is er levendig en gezellig. Dat maakt het ook een fijne plek om te leren.” Ook de lessen sluiten direct aan op wat er op de afdeling gebeurt. “Als er een bewoner komt met Parkinson, dan nemen we dat meteen op in het rooster,” zegt Hennie. “Of we vragen de psycholoog om iets te vertellen over bipolaire stoornissen, omdat studenten daar vragen over hebben.”

Ruimte om jezelf te ontwikkelen

Het leerhuis maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden in de Zorggroep. Leerlingen worden gestimuleerd om hun horizon te verbreden. “Je kunt een dagje meelopen op een andere afdeling of daar een langere stage doen,” legt Gerie uit. “Zo ontdek je waar je goed in bent en wat bij je past.” “Ik ga binnenkort stagelopen bij de Vlindertuin,” vertelt Fleur enthousiast. “Ik kijk er echt naar uit om een andere doelgroep te leren kennen.” Ook dat is leerhuis Boerhaavehof: een plek waar je je mag ontwikkelen in je eigen tempo én richting.

Hoogtepunten van vijf jaar leerhuis

Als we de coaches vragen naar hoogtepunten, hoeven ze niet lang na te denken. “De diplomeringen,” zegt Hennie vastberaden. “Dan zit de boel vol: studenten, collega’s, bewoners, familie, iedereen viert het mee.” “Of de uitjes,” voegt Marchel toe. “Zoals naar de snijzaal van het AMC of Bodyworld.” En soms zit het hoogtepunt in iets onverwachts. Zoals de dag dat er personeelskrapte was op de afdeling. “Toen zijn we met z’n zestienden – studenten én coaches – de afdeling op gegaan om te helpen,” vertelt Hennie. “Dat typeert Boerhaavehof: betrokkenheid, samen de schouders eronder.” Na vijf jaar staat het leerhuis als een huis!

Ook leren en werken bij Boerhaavehof?

Wil jij je ontwikkelen in de zorg op een plek waar je écht wordt gezien en gehoord? Bekijk onze leer-werkplekken of plan een kennismaking. Neem contact op met onze praktijkleercoaches via lerenenontwikkelen@znwv.nl of bel 088-0563280.

 

[1] Dit is een samenwerkingsverband met MBO Landstede waarbij docenten en coaches naar Boerhaavehof komen voor onderwijs, en daar samen met de werkbegeleiders en praktijkleercoaches de leerlingen begeleiden.